Persoonlijk begeleider voor team Ambulant Huiselijk Geweld Delft

Delft, Zuid-Holland

28 – 36 uur

Schaal 8 (Sociaal werk)

HBO Zorg

Waarom werken bij Perspektief?

Perspektief is een zorgorganisatie die staat voor herstel en participatie van kwetsbare mensen. Mensen bij wie het leven niet vanzelf gaat, helpen we in balans te komen en het leven weer vorm te geven zoals dat hem of haar past. Met andere woorden: we bieden perspectief.

Nieuwe medewerkers worden opgeleid middels ons on-boarding programma Route 23. Het doel van hiervan is om de nieuwe medewerker inzicht te geven in het proces en de te doorlopen stappen in de eerste 23 maanden van het dienstverband. Tijdens deze 23 maanden volgt de medewerker samen met de leidinggevende en andere betrokken een aantal stappen die o.a. te maken hebben met inwerken, vakbekwaamheid, deskundigheidsbevordering en loopbaanontwikkeling.

Aanpak Huiselijk Geweld

Wij bieden hulp en opvang aan iedereen die betrokken is bij huiselijk geweld of hierdoor in de problemen is geraakt. Of je nu een vrouw of man bent en wel of geen kinderen hebt. Veiligheid heeft hierbij onze eerste prioriteit; tijdens het intakegesprek beoordelen wij of ambulante hulp volstaat of dat het beter is om tijdelijk te verhuizen naar de opvang. Elke vorm van geweld binnen een relatie valt onder de noemer huiselijk geweld. Dit kan lichamelijk geweld zijn, maar ook geestelijk of seksueel geweld. Denk hierbij onder andere aan: slaan, vernederen, bedreigen, uitschelden of iemand dwingen tot seks. Onze hulpverlening gaat uit van de ‘Signs of Safety’-methode waarbij wij het netwerk binnen het gezin vragen om mee te bouwen aan de veiligheid. Want veiligheid maak je samen, daar geloven wij in. Het werkgebied van Perspektief voor de aanpak huiselijk geweld richt zich op de regio’s Den Haag en omstreken en Delft.

De functie

Als Persoonlijk Begeleider ben je verantwoordelijk voor het stoppen van Huiselijk Geweld. Je gaat zelfstandig in gesprek met het gezinssysteem (inclusief kinderen en netwerk). Gemiddeld ben je 6 maanden in een gezin aan het werk. Je onderhoudt daarbij nauwe contacten met het netwerk van de cliënten en externe hulpverleners en instanties. Je draagt bij aan hun vooruitgang op het gebied van wonen, werken en netwerk en pleegt interventies bij (dreigende) agressie. Je enthousiasmeert en stimuleert cliënten. Er wordt individueel gewerkt, echter elke casus wordt in teamverband besproken. Middels het begeleidingsplan werk je aan herstel & participatie. Ervaring met het opstellen, uitvoeren, evalueren en onderhouden van de begeleidingsplannen is dan ook een vereiste.

Het doel van de functie is dat je vanuit een professionele relatie met cliënten samen optrekt naar herstel en participatie. Je durft regie te nemen en luistert graag. Je bent echt geïnteresseerd en motiveert en stimuleert de cliënt en zijn of haar omgeving om vooruit te komen in het leven, waarbij de ontwikkeling van de cliënten altijd voorop staat. Wij bieden vrijwillige hulpverlening en werken nauw samen met Veilig Thuis, Jeugdbescherming West en het JMO.

Het uitlopen van huisverboden is ook een onderdeel van de functie. Je draait daarbij doordeweeks piketdiensten voor de regio Delft, Westland en Oostland.
Gedurende een piketdienst word je, in geval van oplegging, opgeroepen door de meldkamer. Je bent binnen een uur op het politiebureau waar de Huisverbod procedure wordt gestart. Alle betrokkenen worden dan gesproken. Daarin werk je nauw samen met de Hulpofficier van Justitie en, als er kinderen betrokken zijn, het crisisinterventieteam van Jeugdbescherming West.

De gesprekken zijn gericht op het inventariseren van de risico’s binnen het systeem. Hierna volgt een analyse. Deze kan je maken met behulp van het Risicotaxatie Instrument Huiselijk Geweld. Vervolgens wordt een advies gegeven aan de dienstdoende burgemeester. Deze heeft de bevoegdheid om een Huisverbod op te leggen. Als er een Huisverbod wordt opgelegd, regel je direct een aantal praktische zaken. Tot slot schrijf je een uitgebreide rapportage en stuur je die naar Veilig Thuis. Veilig Thuis coördineert de casus gedurende het huisverbod. Als hulpverlener begeleid je de volwassen achterblijver en de uithuisgeplaatste gedurende het Huisverbod (10 à 28 dagen). In nauwe samenwerking met de overige organisaties uit de Huisverbod keten; Veilig Thuis, Jeugdbescherming West en de Reclassering werk je systeemgericht en volgens de benaderingswijze Signs of Safety. Het doel is de veiligheid en communicatie in het systeem te herstellen.

Je gaat op huisbezoek en voert gesprekken met het gezin en hun netwerk. Gedurende het Huisverbod vindt er regelmatig afstemming plaats door telefonisch of face to face overleg. Binnen 10 dagen wordt er geadviseerd aan Veilig Thuis ten behoeve van rapportage aan de Burgemeester/gemeente. Op basis van het advies wordt besloten het Huisverbod wel of niet te verlengen met maximaal 18 dagen. Na het Huisverbod zorg je voor een zorgvuldige overdracht naar vervolg- of gespecialiseerde hulpverlening.

De klantvraag staat bij Perspektief centraal; hierbij verwachten we dat je zo nu en dan in de vroege avonduren werkt. Integriteit en gedrevenheid zijn belangrijk voor het werk, evenals flexibiliteit met betrekking tot taak, inhoud en inzet. De Persoonlijk Begeleider is het visitekaartje naar cliënten, netwerk en de wijk.

Teamoverleg, intervisie en een aantal trainingen zijn verplicht. De werkdagen en -uren zijn in overleg flexibel in te delen.

Wat jij als nieuwe collega van Perspektief krijgt

Wij bieden een afwisselende functie in een positief veranderde omgeving met ruimte om jezelf te ontwikkelen. Salariëring geschiedt op basis van leeftijd en ervaring conform de CAO Sociaal Werk. De functie is ingeschaald in schaal 8. Daarnaast biedt de cao een flexibel arbeidsvoorwaardenpakket middels het ‘Loopbaanbudget’ en het ‘Individueel Keuzebudget’.

Ben jij een stevig mens met:

 • een gelijkwaardige basishouding in de omgang met anderen? Waarbij je beseft dat geven en
  ontvangen voor de groei van ieder mens net zo belangrijk is?
 • een rustig en geduldig karakter en ga je confrontatie niet uit de weg?
 • een groot hart voor mensen die het minder getroffen hebben?
 • een visie die gericht is op het werken aan herstel van mensen en meedoen in de maatschappij?

En heb je daarbij:

 • een afgeronde HBO opleiding in de zorg, bij voorkeur Social Work/ MWD/SPH, of een
  vergelijkbare opleiding;
 • ervaring in een soortgelijke functie en kennis van en ervaring met het werken met gezinnen waar huiselijk geweld een rol speelt en het doorbreken ervan;
 • ervaring in het werken met Signs of Safety (is een pre) evenals ervaring met crisisinterventie;
 • kennis van en ervaring met opvoedingsondersteuning, verslavings-, psychiatrische-,
  psychosociale- en financiële problematiek en beschik je over kennis van contextuele benadering en systeemtheorie;
 • een analytisch vermogen en ben je in staat om de hulpvraag te vertalen en te komen tot een interventie;
 • kennis van en ervaring met het uitlopen van huisverboden;
 • kennis van en affiniteit met de doelgroep en een frisse en ambitieuze visie op zorgverlening.

Solliciteer dan direct!

Solliciteren kan tot en met zondag 28 augustus 2022. Mail je motivatiebrief en je cv naar vacatures@perspektief.nl met daarbij als onderwerp Persoonlijk Begeleider ATHG Delft. Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Janelee Pique, telefoonnummer 015-
2841000.

Solliciteren